Tips

De leukste fietsroutes vanuit Amsterdam

Nederland is een echt fietsland. Het afwisselende landschap van Noord-Holland met molens, natuurparken, polders, strand, duinen en vissersplaatsjes is ultiem geschikt om op de fiets te ontdekken. In dit artikel vind je mooie fietsroutes die geschikt zijn voor gewone fietsen en e-bikes. Beschik je niet over een e-bike, maar wil je er wel graag één uitproberen? Download dan de Urbee Go app (mobile link) en ontdek te omgeving met een elektrische fiets!

 

Rondje Twiske – 28,7 km

Een half uurtje vanaf Amsterdam Centraal en je staat in de prachtige natuur van het Twiske! De route begint in Landsmeer, waar je verder omhoog rijdt langs de rand van het Twiske richting Den Ilp. Midden in het Twiske ligt de Stootersplas waar vooral zomers veel watersporters, fietsers, wandelaars en hardlopers te vinden zijn. Neem een lekkere plons in het water of kies een plekje uit voor een picknick. Onderweg kom je van alles tegen. Van strandjes tot schapen en zelfs Schotse Hooglanders! Zonder tussenstops heb je het rondje in 1,5 uur gefietst, maar je kunt er ook de hele dag voor uit trekken en genieten van al het moois van het Twiske.

 

Fietsroute langs de Vecht en de Ankeveense plassen – 41,1 km

Deze route start vanaf P+R Muiden, waar zich een Urbee e-bike station bevind. De route voert je langs de 3 steden die samen de gemeente Gooise Meren vormen; Muiden, Naarden en Bussum. Vanaf P+R Muiden volg je de rivier de Vecht omlaag naar Weesp en Nederhorst den Berg. Daar fiets je om de Ankeveense plassen richting Bussum en om Naarden naar het Naarderbos. Onderweg kom je genoeg plekken tegen voor een picknick of om op een terras neer te ploffen. Vanaf het Naarderbos vervolg je de weg richting Muiderberg om weer terug te komen op P+R Muiden. Als je wilt kun je ook een stop maken bij het Muiderslot. Bekijk het kasteel, de kasteeltuinen en de valkenier die demonstraties geeft met roofvogels. Ook erg leuk voor kinderen! Openingstijden van het Muiderslot kun je hier bekijken.

 

Hollandse molenroute langs Purmerend en Wormerveer – 62,4 km

Geniet van het Hollandse polderlandschap met tal van molens langs deze fietsroute. De route leidt je vanaf Amsterdam Centraal naar Den Ilp, door het Purmerland naar de historische stad Purmerend. Elke dinsdag is er markt in de binnenstad, maar elke dag van de week kun je op de Koemarkt in het centrum van Purmerend neerstrijken op een terras. De route leidt je verder door de Beemster en het Wormerland tot aan Koog aan de Zaan en Zaandam. Maak ook zeker even een stop op de toeristische, maar historische, Zaanse Schans en bewonder de Hollandse houten bebouwing en de molens voor je weer terug keert naar Amsterdam.

 

Pontjesroute van Castricum – 36,9 km

Deze route laten we beginnen in Uitgeest. Je kunt uiteraard op de fiets naar Uitgeest gaan voor je aan de route begint. Of je parkeert je auto daar en neemt Uitgeest als startpunt van je route. Deze leuke fietsroute komt langs verschillende pontjes, waarvan je er twee zelf moet bedienen! Geniet van het oer-Hollandse landschap terwijl je van het ene idyllische dorpje naar het andere fietst.

Vanuit het pittoreske Uitgeest gaat de route naar Castricum. Als je van pannenkoeken houdt is het de moeite waard om vanuit Castricum richting Johanna’s Hof te rijden en daar te genieten van heerlijke pannenkoeken. Vanuit Castricum gaat de route verder naar Akersloot, waar je met de fiets op een pondje gaat om vervolgens je route te vervolgen langs het Alkmaardermeer. Leuke stop is het eiland De Woude. Hierop ligt het autovrije dorp De Woude en kun je genieten van een drankje aan het water bij Restaurant- en Eetcafé De Woude. Verder komt de fietsroute nog langs West-Graftdijk, Klaterbuurt, Spijkerboor, West-Knollendam en Krommeniedijk. Op deze route kom je in totaal langs 4 pontjes, tenzij je stopt bij De Woude (dan kom je er langs 5 😉). Twee van deze pontjes kun je zelf bedienen. Het kan zijn dat je voor sommige pontjes moet betalen bij de oversteek. Dit is een beetje afhankelijk van het seizoen. Neem wel contant geld mee, want op de pont kun je niet pinnen.

 

Rondje Amsterdamse Bos – 31,7 km

Zin om te fietsen? Maar wil je de stad niet verlaten? Kies dan voor een fietsroute door het Amsterdamse Bos. Vanaf Amsterdam Centraal ben je er met een half uurtje, waarbij je onder andere een stuk door het Vondelpark fietst. Vanaf de entree naar het bos bij de Boswinkel kun je zelf een route kiezen over de ruim 50 kilometer aan aangelegde fietspaden in het Amsterdamse Bos. Onderweg kom je genoeg leuke plekjes tegen om even te stoppen of om iets te eten en te drinken. Van pannenkoeken bij Boerderij Meerzicht tot borrelen bij Grand Café de Bosbaan. Een leuke stop is ook Geitenboerderij Ridammerhoeve. Geniet op het terras van heerlijke biologische boerderijproducten terwijl de kinderen zich vermaken tussen de dieren. Ook leuk, reserveer voor een workshop kaas maken die wordt afgesloten met geitenkaasfondue!

 

Strandroute – 70,3 km

Stap op de fiets naar het strand! Vanaf Amsterdam Centraal fiets je door het Westerpark, langs Ruigoord richting Park Spaarnwoude met het Noordzeekanaal constant aan je rechterhand. Na Velzen-Zuid, vlak voor IJmuiden, sla je linksaf en slinger je door het prachtige Nationaal Park Zuid-Kennermerland richting Bloemendaal aan Zee. Plof neer op het strand of bij één van de vele leuke strandtenten tussen Bloemendaal aan Zee en Zandvoort voor je via Haarlem weer terug keert naar Amsterdam.

 

Rondje IJmeer, Markermeer en Gouwzee – 46,2 km

Deze fietsroute begint bij Amsterdam Centraal door de wijken in oost-Amsterdam. Je steekt het IJ over en komt in het plaatsje Dungerdam. De route volgt de kust van het IJsselmeer tot je het schiereiland Marken bereikt. Dit plaatsje is rijk aan cultuur en een voormalig vissersdorp. Je kunt ervoor kiezen om de boot naar Volendam te nemen voor je aan de terugweg begint. Plof neer op een terras in de haven tussen de vissersboten en de visverkopers die in Volendams dialect de dagvangst verkopen. De terugweg gaat door het platte land van Noord-Holland met plaatsjes als Zuiderwoude en Zunderdorp. Een kort stukje door de Vogelenbuurt brengt je terug naar het IJ en Amsterdam Centraal.

 

Genoeg leuke routes om te ontdekken! Spring op je fiets of maak het jezelf gemakkelijk en check hier waar jouw dichtstbijzijnde Urbee e-bike station is! Maak je mooie foto’s onderweg? Share your journey met #UrbeeRide en tag ons op Instagram. Wie weet delen we jouw foto wel!