E-bikes
Tips

Elektrische fiets alleen voor luie mensen” en andere vooroordelen over e-bikes weerlegd

Twee mensen Urbee vrije tijd IJburg water

“Een e-bike? Zo oud ben ik nog lang niet”“Mensen op een e-bike zijn te lui om zelf te trappen” en “E-bikes zijn altijd van die ouderwetse lage instapmodellen”.  Deze opmerkingen heb je waarschijnlijk wel eens eerder gehoord. Er zijn namelijk een heleboel vooroordelen over e-bikes die echt niet allemaal waar zijn.

Bij de Fietsersbond noemen ze het ‘Het SpartaMet-syndroom’; het vooroordeel dat e-bikes alleen voor ouderen zijn. De originele SpartaMet was de eerste fiets met benzinehulpmiddel in de jaren 80 en 90. Toen deze motor werd vervangen door een elektrische motor bleef de fiets vooral in trek bij de 50-plussers. Nu trekt de elektrische fiets verschillende doelgroepen aan. Waaronder ook jongeren, studenten en forenzen. Eigenlijk waren ouderen dus de early adopters van de e-bike!

Nederland was het eerste land dat de e-bike echt omarmde. Inmiddels zijn de fietsen met trapondersteuning ook wel van hun stoffige imago af. Waar je voorheen raar werdt aangekeken als je op een e-bike reed en onder de 60 was, is het tegenwoordig een vervoersmiddel voor alle leeftijden. Van schoolgaande jongeren tot jonge moeders en forenzen. Uiteraard blijven ouderen ook een grote doelgroep voor de e-bike, maar e-bikes zijn allang niet meer alleen voor 60-plussers.

 

Naast het imago dat e-bikes alleen voor stoffige oudjes zijn, zijn er nog meer vooroordelen over de elektrische fiets:

1. De elektrische fiets is alleen maar voor luie mensen

“Doe mij maar een normale fiets, dan ben ik tenminste fysiek bezig” of “Zo’n fiets met trapondersteuning is echt ideaal als je te lui bent om zelf te trappen”. Je hoort vaak het vooroordeel dat elektrische fietsen alleen voor luie fietsers zijn. Echter is niets minder waar. De fietsafstanden zijn namelijk flink toegenomen, omdat je dankzij de e-bike veel meer kilometers kunt afleggen. Ook is de drempel lager om de auto te laten staan en een e-bike te pakken, wat natuurlijk helemaal top is. Zeker voor woon- werkverkeer van rond de 20 kilometer is de e-bike een goede optie. Als je normaal niet op de fiets gaat, is de e-bike een goed alternatief voor jou. Zo blijf je in beweging.

 

2. E-bikes zijn altijd van die ouderwetse lage instapmodellen

Dit vooroordeel gaat waarschijnlijk hand in hand met het vooroordeel dat e-bikes alleen voor oude mensen zijn. Als je aan een elektrische fiets denkt, denk je niet gelijk aan een hip model. Echter zijn e-bikes tegenwoordig in alle vormen en maten verkrijgbaar. Van lage instapmodellen tot sportieve, elektrische mountainbikes en zelfs elektrische vouwfietsen. Traditioneel of modern design met de motor in het voorwiel, het achterwiel, op de bagagedrager of verwerkt in het frame. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

3. Elektrische fietsen zijn erg duur

Oké dit vooroordeel is wel een beetje waar. Voor ongeveer €1000,- kun je een e-bike kopen bij de bouwmarkt. Deze zijn vooral geschikt voor korte ritjes, omdat de accu vaak niet van hoge kwaliteit is. Als je een e-bike wilt voor dagelijks gebruik en langere afstanden, dan kun je al vanaf €1100,- een e-bike van een betrouwbaar merk aanschaffen. Echter ligt de gemiddelde prijs voor een e-bike wel tussen de €2000,- en €3000,-. De oplossing? Wat dacht je van betalen per ritje? Dit kan met de deelfietsen van Urbee. Wél de voordelen van het gebruik van een e-bike, maar niet de lasten die komen kijken bij de aanschaf. Download hier de app en check snel waar je jouw dichtstbijzijnde station kunt vinden.

 

4. E-bikes zijn een gevaar op de weg

“De elektrische fiets leidt tot een toename van het aantal verkeersdoden, vooral onder ouderen” is iets wat vaak gezegd wordt. Of dit te wijten is aan de e-bike is echter nog maar de vraag. Ouderen fietsen gemiddeld veel meer, dus is de kans dat ze een ongeluk krijgen ook groter. Fietsen op een e-bike werkt wel anders dan op een gewone fiets. Zeker als je nog een beginner bent op het gebied van e-bikes is het niet aan te raden om een hoog ondersteuningslevel te kiezen. Voor tips over het gebruik, de veiligheid en de functionaliteiten van onze Urbee e-bikes hebben we dan ook wat tips opgesteld. Lees de tips hier en ga voorbereid op weg.