Nieuws

Europees onderzoek: Met de elektrische fiets blijkt gezonder dan met de gewone fiets

De elektrische fiets is en blijft een fiets met trapondersteuning, maar het imago dat dat alleen voor ouderen of voor luie mensen is, is officieel verleden tijd. Uit Europees onderzoek blijkt zelfs dat de elektrische fiets gezonder is dan de gewone fiets.

Europees onderzoek wijst uit dat elektrisch fietsen wel eens gezonder kan zijn dan gewoon fietsen. Er namen 10.000 mensen uit zeven Europese steden deel aan het fietsonderzoek. Om te onderzoeken welke optie het meest gezond is, keek men naar de hoeveelheid energie die fietsers verbruiken. Wat blijkt? Elektrische fietsers verbruiken aanzienlijk meer energie. Dat maakt de e-bike gezonder dan de gewone fiets.

 

Hoe werkt dat dan?

Op een normale fiets verbruik je natuurlijk meer energie dan op een e-bike. Echter bewijst dit onderzoek dat e-bikers simpelweg vaker hun fiets pakken en gemiddeld meer kilometers afleggen. Al die extra kilometers vereisen ook meer fysieke inspanning. Ondanks de trapondersteuning op een e-bike lever je toch inspanning om vooruit te komen.

Het onderzoek drukt de fietsprestaties uit in METS. Dat staat voor Metabolic Equivalent Task en is een maat voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning, zoals fietsen, kost. Uit het onderzoek blijkt dat gewone fietsers wekelijks gemiddeld 4085 METS gebruiken en e-bikers 4464 METS. Deze uitkomst komt vooral omdat de e-bikers langere afstanden maken. Gemiddeld 9,4 km per trip tegenover 4,8 km per trip voor de gewone fietser.

Ruil je je gewone fiets in voor een e-bike? Maar ga je qua afstand niet meer kilometers gaat fietsen? Dan moet je wel iets inleveren. Gemiddeld gaat deze groep er 200 METS per week op achteruit. Aan de andere kant staan automobilisten en ov gebruikers. Als zij op de e-bike stappen ‘winnen’ ze wekelijks tussen de 550 en 900 METS.

 

Conclusie: e-bikes zijn hartstikke gezond

De conclusie van het onderzoek is in grote lijnen dat de e-bike meer gepromoot moet worden als een gezond en duurzaam vervoersmiddel. Uit de studie blijkt dat de wekelijkse afstanden die worden afgelegd met een e-bike veel groter zijn dan die van gewone fietsers. Hieruit concludeert men dat de elektrische fiets ideaal is voor langere trajecten. E-bikes zijn ook een uitstekende oplossing voor mobiliteitsproblemen binnen het woon- werkverkeer. Zeker voor afstanden waar normaliter wordt gekozen voor de auto of het openbaar vervoer is de e-bike een erg gezond alternatief.