Tips

Fietsend de herfst door!

De bladeren kleuren en dwarrelen op de fietspaden, de temperaturen dalen en de kans op regen is groter: het is herfst. Ga jij ook het liefst op je fiets naar je werk? Maar wordt je spontaan depressief van de gedachte aan fietsen in de regen? Met deze tips spring jij zo weer op je stalen ros.

 

Kom niet voor verassingen te staan

Niets zo vervelend als een onverwachte regenbui. Een verpest kapsel, een nat pak, uitgelopen mascara. Check altijd voor je de deur uit gaat even een weerapp zoals Buienradar of Buienalarm. Met een beetje geluk fiets je dan tussen de buien door naar je bestemming. Anders kun je in ieder geval voorbereid op pad met regenkleding en/of een paraplu. Regenkleding saai of lelijk? Kijk dan eens op de website van Rains of naar de gave regenjassen van America Today. Daar wil je best in gezien worden!

Droog zadel is een must

Is het eindelijk droog, heb je een nat zadel. Dat is pas irritant. Die natte plek op de achterkant van je broek ga jij de komende tijd nog wel even voelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig voor elk budget leuke zadelhoesjes te verkrijgen. Binnen no-time een droog zadel! Handige tip: zadelhoesjes nemen bijna geen ruimte in beslag. Zorg ervoor dat je er één in elke (fiets)tas hebt zitten en fiets nooit meer met een nat zadel.

Pomp je banden niet te hard op

Wist je dat je met zachtere banden meer grip hebt op de weg? Als het wegdek glad en nat is of er liggen veel bladeren op de weg, dan kan het gevaarlijk zijn om met hard opgepompte banden te fietsen. Voor je het weet ga je onderuit. Pomp je banden dus niet te hard op of laat er een beetje lucht uit lopen. Met sommige fietspompen kun je het aantal bar in je band meten. Als je zo’n pomp hebt, houd dan ongeveer 4 á 5 bar aan. Let wel op; het aantal bar is ook afhankelijk van je lichaamsgewicht.

Laat je accu niet in de regen staan

Fiets je op een e-bike? Dan heeft je accu ook wat extra aandacht nodig. Koude of juist hele warme temperaturen kunnen de accuduur verminderen. Je accu houdt er ook niet zo van om in de regen te staan. De levensduur van je accu verlengen? Voorkom een kapotte of verzwakte accu door hem na je fietsrit op een droge en veilige plaats te leggen.

Zorg dat je wordt gezien

In de herfst en winter wordt het ook weer eerder donker en later licht. Het kan zelfs zo zijn dat je ’s ochtends en ’s avonds in het donker naar je werk/huis gaat. Controleer daarom of je verlichting goed werkt. Op onze Urbee e-bikes gaat de fietsverlichting automatisch aan als je je e-bike aanzet. Is er echter iets mis? Dan kun je altijd bij ons op de werkplaats langskomen, we helpen je graag. Veiligheid staat op nummer één.

 

De herfst is juist een prachtig seizoen om nog te fietsen. Ja het wordt kouder en de kans op harde wind of regen neemt toe. Maar de nazomer in Nederland is vaak nog prima met veel zonnige dagen. Ideaal voor een fietstochtje. De natuur is in de herfst prachtig. De heide staat volop in bloei met de mooiste paarstinten en de bomen schitteren in herfstkleuren. Naarmate het jaar vordert, zullen er minder mensen (recreatief) fietsen. Dat betekend meer ruimte op het fietspad voor jou! Tot slot is fietsen erg goed voor je gezondheid. De sterkere wind in de herfst versterkt deze gezondheidsvoordelen alleen maar, omdat je je toch iets meer moet inspannen tijdens de fietstocht. Genoeg redenen dus om de herfst fietsend door te komen!