Nieuws

Ping if you care – Slecht wegdek? Even ‘pingen’ naar de gemeente

ping if you care phone holder bike

Een gat in de weg, lang wachten voor een stoplicht, drukke fietspaden of juist een hele fijne fietservaring. In februari 2019 is de proef ‘Ping if you care’ gestart. Hier kunnen deelnemers ‘pingen’ naar de gemeente Amsterdam als ze ingewikkelde, onhandige of juist goed lopende verkeerssituaties tegenkomen.

In de smalle, drukke straten van Amsterdam komt veel verkeer samen. Smalle fietspaden, lang wachten voor een stoplicht en losse tegels. Er zijn genoeg frustraties in het dagelijkse verkeer. Met ‘Ping if you care’ doet de gemeente Amsterdam onderzoek naar de kwaliteit van de fietsinfrastructuur in de hoofdstad. De afgelopen paar maanden hebben 700 fietsers hun positieve en negatieve ervaringen via een druk knop op hun stuur doorgegeven. Met de bijbehorende app konden de deelnemers thuis aangeven wat precies vervelend of goed was aan de situatie onderweg. In totaal is er bijna 31.000 keer gepingd. Voor de pings waren verschillende categorieën, zoals infrastructuur, snelheid, gedrag van medefietsers, comfort en luchtkwaliteit. Met deze proef wil de gemeente Amsterdam de ervaringen van fietsers in kaart brengen met als doel het verbeteren van de infrastructuur.

 

De grootste ergernis? 

De grootste ergernis van fietsers in Amsterdam valt onder de categorie ‘oncomfortabel fietsen’. De belangrijkste oorzaak hiervan is een slecht wegdek. Vooral het fietspad langs het Sarphatipark en de Eerste Oosterparkstraat kregen veel pings in deze categorie. De categorie ‘verlies van snelheid’ kreeg ook veel pings. De grootste oorzaken zijn lange wachttijden bij stoplichten en andere verkeersgebruikers die in de weg staan. Ook worden fietsfiles genoemd waardoor je meerdere keren achter elkaar een rood stoplicht hebt. Andere fietsers die door rood rijden of tegen de richting in fietsen (spookrijden) waren ook redenen om te pingen.

 

Positieve ervaringen

Uiteraard waren er ook positieve beoordelingen voor de fietssituatie in Amsterdam. De Sarphatistraat en Weteringschans kregen veel positieve pings voor een ‘ruim en egaal fietspad’ en ‘prettig doorfietsen’. In de categorie ‘luchtkwaliteit’ en ‘sfeervolle fietsplek’ scoorde het Vondelpark en Rembrandtpark hoog.

 

Wat wordt er met de resultaten gedaan? 

Na aanleiding van de eerste bevindingen uit de ‘Ping if you care’ proef geeft de gemeente Amsterdam aan om verbeteringen voor fietsers te realiseren. Zo zullen de plekken met en slecht wegdek voorrang krijgen om verbeterd te worden. Ook wordt er gesproken over langer groen voor fietsers bij stoplichten. De verzamelde data zal verder geanalyseerd worden met als doel om fietsen in Amsterdam zo prettig en veilig mogelijk te houden.