E-bikes
Voordelen

Snel op je werk zonder te zweten? Ga met de e-bike

Fietsen naar je werk heeft ontzettend veel voordelen. Zo ben je lekker in beweging en voel je je goed, omdat je hormonen endorfine en serotonine aanmaken tijdens het fietsen. Echter kleven er ook nadelen aan. Donkere vlekken, stinkende kleding en klamme plekken zijn slechts enkele redenen die fietsen naar je werk een dilemma maken voor velen forenzen. Zelfs met een douche op kantoor blijft het onhandig om sportkleding en werkkleding mee te slepen.

 

Onderzoek toont aan: e-bikers zweten gemiddeld 2/3 minder dan gewone fietsers

De bovengenoemde voor- en nadelen aan fietsen naar je werk waren de aanleiding voor SHIMANO STEPS om onderzoek te doen naar het zweten op e-bikes en reguliere fietsen. Zes kandidaten werden gevraagd om 30 minuten in een kamer van 28 ºC te fietsen. Een keer op een e-bike en een keer op een reguliere fiets. Hartslag, lichaamstemperatuur, inspanning (RPE), energieverbruik en zweetvolume werden hier gemeten. Enkele uitkomsten:

  • Deelnemers op een e-bike zweetten gemiddeld 3,1 keer (350 ml) minder dan deelnemers op een reguliere fiets.
  • De hartslag van deelnemers op een e-bike was gemiddeld 63 slagen lager dan die van deelnemers op een reguliere fiets.
  • Bij deelnemers op een reguliere fiets steeg de lichaamstemperatuur gemiddeld 0,9 ºC meer dan bij deelnemers op een e-bike. (37,5 ºC voor de e-bikers en 38,4 ºC voor reguliere fietsers)

 

Volgens de kandidaten hadden zij op de e-bike weinig of geen zweetvlekken op hun kleding en een lage mate van fysieke stress. De deelnemers op de reguliere fiets hadden juist doorweekte kleding vanwege een grote hoeveelheid zweet en hoge mate van inspanning. De deelnemers rangschikten de e-bike op 1,6 in de RPE-score, wat gelijk staat aan een licht tot makkelijke inspanning. De gewone fiets kreeg een 4,1 in de RPE-score, geclassificeerd als moeilijke inspanning.

 

Conclusie

De resultaten van het onderzoek moeten wel binnen de context gezien worden. We fietsen normaal gesproken niet in een kamer van exact 28 ºC. Voor een onderzoek zijn deze omgevingsfactoren wel ideaal om het verschil aan te duiden. Het onderzoek bewijst dat een e-bike een praktische manier is om het woon- werkverkeer met de fiets vol te houden. Je kunt wel genieten van de mentale en fysieke voordelen van fietsen, maar zonder de lasten. Je komt minder oververhit, zweterig en moe aan op je werk. Ook hoef je niet eerst te douchen of je om te kleden en kun je gelijk aan het werk. Vermijd de stress van het openbaar vervoer of de file en geniet van de buitenlucht terwijl je racet op je e-bike.

Wil jij nu ook niks liever dan met de e-bike naar je werk? Bekijk dan hier de mogelijkheden voor je persoonlijke e-bike. Of hier voor de Urbee shared e-bikes.