Nieuws
Projecten

Urbee x Interreg eHUBS project

interreg eHUBS

In Amsterdam, Nijmegen en Arnhem komen een stuk of dertig eHUBS. eHUBS zijn locaties op straat waar je je eigen e-voertuig kunt opladen, maar ook elektrische voertuigen kunt huren. De bouw is onderdeel van een Europese pilot, waar ook nog vier andere EU-landen aan meedoen. Doel: CO2 uitstoot verminderen en steden leefbaar en toegankelijk houden. De doelstelling is hoog: 92 eHUBS met in totaal 2.395 scooters en fietsen en 672 auto’s. Urbee is een trotse partner van dit project en Urbee e-bikes zullen in deze eHUBS aanwezig zijn. Voor het project is 8,8 miljoen euro gereserveerd. De EU draagt 5,3 miljoen euro bij vanuit het Interreg programma Noord-West Europa. Interreg is een Europees programma dat zich in zet voor duurzaamheidsprojecten. De officiële aftrap van het project was op 10 april 2019 in Lille.

Hoe is het Interreg eHUBS project tot stand gekomen?

Vandaag de dag is het cruciaal om na te denken over duurzame mobiliteit en om steden toegankelijk te houden. Als bron voor elektrische mobiliteit binnen de stad zijn hubs voor e-mobiliteit, kortweg eHUBS, in de toekomst wellicht de beste oplossing. eHUBS zijn speciale locaties op straat, waar burgers kunnen kiezen uit verschillende duurzame opties voor deelmobiliteit. De eHUBS bieden een kans voor gedeelde elektrische mobiliteit op een innovatieve manier. Hiermee wordt de kans vergroot dat burgers kiezen voor duurzame mobiliteit in plaats van privé auto’s.

Wat zijn eHUBS en waar vind je ze? 

eHUBS zijn locaties op straat die e-bikes, e-cargo bikes, e-scooters en/of e-cars samenbrengen. Deze eHUBS geven gebruikers een breed scala aan opties om te experimenteren met deelmobiliteit. Het idee is om een kwalitatief hoogstaand en gevarieerd aanbod van elektrische mobiliteitsdiensten aan te bieden, om burgers ervan te weerhouden privé auto’s te bezitten. Als resultaat levert dat schonere, leefbaardere en aangenamere steden op. De eHUBS kunnen variëren in grootte, type locatie en type aanbieding. Ze kunnen klein zijn en zich in woonwijken bevinden met slechts een paar parkeerplaatsen, of groter en dicht bij grote stations. Uiteindelijk is het belangrijk dat de eHUBS te vinden zijn op locaties waar vraag en aanbod samen komen.

Acties

Zes partnersteden uit vijf verschillende landen zullen eHUBS realiseren en promoten en de weg vrijmaken voor andere steden en landen om hetzelfde te doen. De eHUBS implementatie zal afhankelijk zijn van de grootte en behoeften van de steden. Daarbij zullen kennis, best practices en een blauwdruk worden ontwikkeld die kunnen dienen tot replicatie van de ervaringen in andere steden en regio’s. Ook zorgt dit voor een consistente vermindering van luchtvervuiling, files en CO2-uitstoot in de steden. Daarnaast zorgt het project ook voor een groeiende markt voor commerciële aanbieders van gedeelde e-mobiliteit in lijn met lokale beleidsdoelstellingen.

Urbee als partner in het Interreg eHUBS project

Partner in het Interreg eHUBS project is Urbee. The shared e-bike van Amsterdam. Urbee is ook klaar om nieuwe locaties te openen in andere steden in Nederland en België. Bij Urbee geloven we dat we met shared e-bikes kunnen bijdragen aan een leefbaardere stad met blijere en gezondere inwoners. Met e-bikes verminderen we ook de reistijd en reiskosten voor onze gebruikers. Met Urbee e-bikes kom je sneller aan op je bestemming en op een leukere manier. Je reist efficiënt, betaalbaar en van deur-tot-deur met een Urbee e-bike! De missie van Urbee sluit perfect aan bij het doel van het Interreg eHUBS project. Namelijk CO2 verminderen en steden leefbaar en toegankelijk houden. We zijn dan ook trots om een partner te zijn in dit project.