Features
Nieuws

Voorkom een boete; fiets handsfree met Urbee

Sinds 1 juli 2019 kun je een boete krijgen voor het gebruiken of vasthouden van elektronische apparaten op de fiets, zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers. Handsfree gebruik maken van deze apparaten is wel toegestaan, zolang je geen gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaakt voor jezelf en anderen.

MONO-campagne

In september 2018 kon je in de Telegraaf al lezen over de introductie van de MONO-campagne. MONO is de naam van de campagne tegen appen en bellen in het verkeer, omdat de laatste jaren het aantal ongelukken door het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer fors is toegenomen.

De MONO-campagne is vergelijkbaar met de BOB-campagne tegen alcohol in het verkeer. Rijkswaterstaat, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond en telecomproviders werken mee aan deze campagne die zeker 10 jaar gaat duren. MONO staat voor ‘Mobile No’, maar ook voor één. In het verkeer kun je simpelweg maar één ding tegelijk doen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Gemiddeld 9,4 kim per trip tegenover 4,8 km per trip voor de gewone fietser.

Boete

Waar sinds de aftrap van de MONO-campagne de focus vooral op automobilisten lag, kun je vanaf nu ook een boete krijgen van €95,- als de politie ziet dat je tijdens het fietsen je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthoudt. Als je stil staat mag je wel gebruik maken van je apparaat. Handsfree gebruik maken van mobiele apparaten is wel toegestaan. Ook onze Urbee’s zijn helemaal handsfree te gebruiken, dankzij de X-GRIP die op het stuur gemonteerd is. Zo kun je ongestoord navigeren of muziek luisteren op de fiets. Bij muziek luisteren is het wel belangrijk dat je nog omgevingsgeluid hoort, door bijvoorbeeld maar 1 oordopje in te doen of het volume laag te zetten.

Hoe kan ik MONO rijden?

Als verkeersdeelnemer in een voertuig mag je geen mobiele elektronische apparaten meer vasthouden. Dit geldt voor alle voertuigen van auto’s tot fietsen en van trambestuurders tot bestuurders van gehandicaptenvoertuigen. Als je deelneemt aan het verkeer zonder een voertuig te besturen, is het wel toegestaan. Bijvoorbeeld als voetganger of op een paard. Ook als je geen voertuig bestuurd mag je met het gebruik van je apparaat geen gevaar vormen voor andere weggebruikers. De exacte informatie kun je terug vinden op de website van de Rijksoverheid.

MONO rijden kan op verschillende manieren:
– Handsfree of met oortjes in (wel nog omgevingsgeluid kunnen horen)
– Stop je telefoon in je tas of op een andere plek waarbij hij niet binnen handbereik is
– App voor vertrek dat je onderweg bent en dus niet zult reageren
– Zet je mobiel op stil of vliegtuigmodus
– Je telefoon instellen dat je geen berichten meer ontvangt als je rijdt. Bekijk hieronder hoe je dat voor jouw telefoon kunt instellen:

MONO ANDROID  | MONO IPHONE